Ga door naar de hoofdinhoud

Apps: F-Droid to the rescue

Als volgende stap in de reeks ‘getting rid of Google’, gebruik ik een alternatieve app store om toepassingen te installeren.

my LinageOS desktop

Zoals ik gisteren al vermeldde, is het vervelend dat je voor veel toepassingen langs de Google Play Store moet passeren, en kun je dat enkel als je aangemeld bent met je Google-account. In een volgende stap om mij minder afhankelijk te maken van Google, wil ik apps gebruiken die ik uit een alternatieve store kan installeren.

We hebben dus nodig:

  1. Een alternatieve app store
  2. Bruikbare apps in die store

F-Droid: Een alternatieve app store

Ik heb eigenlijk maar met één alternatieve app store ervaring, en dat is F-Droid. F-Droid is een app store die zich focust op vrije (free/libre) software, en ik hoop dan maar dat we dan meteen ook goed zitten wat betreft privacy.

De toepassingen in F-Droid zijn allemaal gratis, maar F-Droid maakt het je erg makkelijk als je de developers een gift wilt doen. Bij elke app vind je een link naar een platform waar je een betaling kunt doen ten voordele van die app.

F-Droid installeren ging eigenlijk verbazend makkelijk. Ik had de ‘LineageOS su add-on’ geflasht, om root access te krijgen (zie de installatie-instructies voor jouw toestel op de LineageOs wiki). Maar achteraf bekeken ben ik niet helemaal zeker of dat echt wel nodig was. Het enige dat ik moest doen, was met Firefox naar https://f-droid.org surfen, op Download klikken, en Firefox toestemming geven om een app te installeren.

En daarmee had ik een tweede app store op mijn telefoon.

Apps installeren

Van de toepassingen die ik gebruik, zijn er maar een beperkt aantal beschikbaar in F-Droid, omdat veel van die toepassingen een proprietary license hebben. Maar wat je altijd kunt doen, is in F-Droid zoeken op functionaliteit die je wilt gebruiken, (in plaats van naar specifieke apps). En in sommige gevallen vind je dan wel bruikbare toepassingen. Ik geef een paar voorbeelden van wat ik al installeerde.

OpenLauncher

OpenLauncher is een alternatieve launcher. De launcher zorgt er grosso modo voor dat je toepassingen kunt starten, en dat je toegang hebt tot de instellingen van je telefoon.

OpenLauncher is een lichtgewicht-launcher, misschien wat minder flashy dan de Trebuchet-launcher die standaard op mijn telefoon stond, maar heeft het machtige voordeel dat je niet steeds op de Google-toepassing terecht komt als je toevallig een desktop te ver naar links swipet. Dat alleen al maakt OpenLauncher het installeren waard.

Osmand~

OsmAnd is een navigatie-toepassing die gebruik maakt van de kaarten van OpenStreetMap. Je downloadt de kaarten die je nodig hebt, en dan brengt OsmAnd je waar je maar wilt. Het voordeel is dat het werkt zonder internetverbinding, het nadeel is dat OsmAnd niet weet waar er files staan. Maar zeker als je met de fiets bent, en dus weinig last hebt van files, is OsmAnd een uitstekende navigatietool, maar dat had ik eerder al eens vermeld, geloof ik.

Als je OsmAnd installeert van de Google Play Store, dan moet je betalen als je meer dan 10 kaarten wil downloaden. Op F-Droid vind je Osmand~ (let op de tilde), hetzelfde product, maar volledig gratis. Uiteraard ben je uitgenodigd een gift te doen.

AntennaPod

Ik vermeldde gisteren al dat ik een alternatief zou zoeken voor PocketCasts. Ik installeerde vandaag AntennaPod, we zullen zien of dat werkt.

TinyKeePass

Ik gebruik al een tijdje KeePass om mijn wachtwoorden te beheren. (Want ik wist indertijd niet dat ik de wachtwoorden in mijn Firefoxaccount kon beveiligen met een master password.) Ik heb nu TinyKeePass op mijn telefoon geïnstalleerd, om eens te kijken of dat goed werkt. Daar blog ik later nog wel eens over.

Face Slim en Twidere

Face Slim en Twidere zijn twee toepassingen waarmee ik toegang heb tot niet nader genoemd sociale netwerken.

Next?

Ziezo, dat zijn al een aantal toepassingen op mijn telefoon waar Google misschien geen weet van heeft. Binnenkort onderzoek ik of ik mijn contacten en agenda weg kan migreren van Google naar NextCloud. To be continued.

Commentaar

Comments powered by Disqus