Skip to main content

Cursus Linux vanuit de gemeente?

Vandaag zat het 'gemeentebladje' in de brievenbus. De gemeente organiseert cursussen informatica: ('Cursus computerlessen' zoals ze het zelf noemen :-/)

  • Word voor 55-plussers

  • Windows voor 55-plussers

  • PowerPoint

  • Excel basis

Al jaar en dag ben ik ervan overtuigd dat er ook een cursus 'basis Linux' moet zijn. Misschien moet ik eens voorstellen om zelf zoiets te geven. Ik wil dat zelf vrijwillig doen.

Wat kan er in zo'n cursus behandeld worden? Een voorlopig overzicht.

  1. Wat is Linux? Wat is vrije software? Kennismaking met Ubuntu. De live-cd

  2. Linux installeren naast je Windowsinstallatie, het systeem up to date houden

  3. Het installeren van software

  4. De command line

  5. Specifieke zaken, alnaargelang interesse: meerdere gebruikers? multimedia? office? netwerking? backup? grafische dingen? kernel compilatie? shell scripting?

  6. Andere distributies

Linux podcasts

Nu ik terug met de fiets naar het werk rij, heb ik podcasts ontdekt. Leuk om naar te luisteren tijdens een lange fietstocht langs het kanaal. Dit zijn mijn favorieten:

  1. Linux Outlaws, ongetwijfeld de beste.

  2. Linux Basement. Ik ben geen fan van Ched, maar je komt wel geregeld iets interessants te weten.

  3. Distrowatch Weekly Podcast. De nieuwe host klinkt nog saai, maar ik ga ervan uit dat het betert.

  4. Linuxcast

Jammer dat er zo (nog?) niets in het Nederlands bestaat.

Vertaal eens een Linuxcampagne

Toevallig stootte ik op http://www.getgnulinux.org/, een website die probeert om de ‘gewone m/v’ te overtuigen om de stap naar Linux te zetten. Omdat ik dat een goed initiatief vind, heb ik me aan de Nederlandse vertaling gezet. Er is een hele hoop tekst die vertaald moet worden, dus als iemand zich geroepen voelt om te helpen, graag :-)

(Hier en daar zijn de teksten wel wat ‘extreem-GNU’, maar dat neem ik er dan maar bij. Bovendien kan je in de vertaling altijd stiekem wat milderen ;-))

Johan goes Drupal (again)

Een tweetal jaar geleden heb ik er nog eens over gedacht om m'n site om te zetten naar Drupal. Ik heb dat toen niet gedaan, omdat ik dacht dat ik niet genoeg content zou leveren voor een dergelijk systeem.

Nu ben ik wat ouder en wijzer, en ik weet ondertussen dat niemand verplicht is berichten op mijn site te zetten, en al zeker ikzelf niet. :-) Maar het is wel handig dat je, wanneer je het nodig vindt, op een snelle manier iets on-line kan hebben. Mijn vorige site was databasegebaseerd, maar ik heb zelf nooit de tijd genomen om er een admin-interface voor te schrijven. Dan is Drupal dus een stuk gemakkelijker.

Ik had geluk; er bestond een Drupalthema voor de lay-out die ik gebruikte voor mijn website. Ik heb er wel wat in moeten hacken om het te doen werken met deze versie van Drupal, en om de site opnieuw XHTML strict te maken.

Als ik er nog eens tijd voor heb, wil ik de lay-out nog wel wat bijschaven. Maar voorlopig kan het ermee door.

De petitie tegen Word-attachments

Van maart 2002 tot nu had ik een petitie on-line staan die de mensen opriep om geen Word te gebruiken voor elektronische communicatie. Een 750tal personen hebben hun naam onder die petitie gezet, waarvoor dank.

Ik heb besloten om vandaag de petitie af te sluiten, omdat de begeleidende tekst niet meer up to date was. Mijn voornaamste argument om Word-documenten te bannen, was dat het Word-formaat geheim werd gehouden door Microsoft.

Maar sinds Microsoft de specificaties van zijn documentformaten vrijgaf, en Microsofts OOXML-documentformaat een ISO-standaard werd, is de situatie enigszins veranderd.

Ik ben mij ervan bewust dat er heel wat kritiek is op het toekennen van de ISO-standaard, en dat er meer dan waarschijnlijk een aantal addertjes onder Microsofts Open Specification Promise zitten. Maar zelf ben ik (nog?) niet genoeg op de hoogte om hierover een geïnformeerd pleidooi te kunnen houden.

De petitie gaat dus off-line. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat ik documenten nog altijd liever als pdf of odf ontvang. Het is maar dat je het weet.

Onderzoek

In een vorig leven heb ik nog onderzoek gedaan in de vakgroep Computeraritmetiek en numerieke technieken aan de Universiteit Antwerpen. Aangezien dat onderzoek betaald werd met misschien wel uw belastinggeld, kan je hier nog steeds een aantal zaken downloaden.

Software

  • libRational, een C++ library voor rationale aritmetiek, gebouwd rond gmp.

  • libmplite, een C++ library voor multiprecisie-aritmetiek, gebouwd rond mpfr.

  • libcff, een C++ kettingbreukentoolkit.

  • SpecialValue, een C++ library voor computeraritmetische speciale waarden.

  • Easyval, een C++ library voor floating-point intervalaritmetiek.

  • libmultival, een aanzet tot multiprecisie intervalaritmetiek, gebaseerd op libmplite.

Opgelet: Ik ontwikkelde deze software in het kader van mijn onderzoek, maar sinds ik een andere job heb, ligt die ontwikkeling stil. Mogelijk is er aan sommige projecten nog verder gewerkt door de mensen van CANT, je kan daar altijd je licht eens opsteken. Als je zelf geïnteresseerd bent om projecten te ‘adopteren’, laat dat dan weten. Ik zal met plezier linken naar de nieuwe homepage.

Websites

UPDATE: Dit is allemaal verouderd. Recente info over mijzelf, vind je bij over mijzelf. ;-)

Informaticus zijnde is het niet verrassend dat ik een aantal websites beheer(de).

  • www.losderover.be. Mijn persoonlijke website heb je blijkbaar al gevonden. Dit is steeds een behoorlijk statische site geweest. Nu ik Drupal gebruik, is het alleszins gemakkelijker om de inhoud aan te passen, maar de toekomst zal uitmaken of ik dit ook daadwerkelijk zal doen.

  • jeugdraad.zandhoven.org: de website van de Zandhovense jeugdraad. Dit is ook een Drupalsysteem, al zijn er nog een aantal zaken die buiten Drupal gebeuren, en daar moet ik nog van af.

  • www.debanier.be. De website van De Banier heb ik omgezet van een tabelgebaseerde site naar een site die css gebruikt, en de webstandaarden respecteert.

  • www.gewestpallieter.be. Ik ben ondertussen webmaster-af voor gewest Pallieter. Maar ik heb deze site ‘in den tijd’ opgezet, en blijkbaar wordt hij nog steeds gebruikt.

Welkom op mijn website

Fijn dat je m'n website komt bezoeken. Dit is al een blog geweest, een overzicht van IT-nieuws, en nu is het gewoon 'johanv.org'. Misschien publiceer ik er nog wel eens iets. Misschien ook niet.