Ga door naar de hoofdinhoud

Over Google, Windows en veilige besturingssystemen

Misschien heb je het gisteren wel op de radio gehoord: Werknemers van Google mogen geen Windows meer gebruiken zonder expliciete toestemming van een CIO (chief information officer). Tenminste, dat zeggen de geruchten. Windows zou te onveilig zijn, en het incident eerder dit jaar met de Chinese aanval op Gmail zou de beslissing versneld hebben.

Als het al waar is dat Google Windows dumpt, dan geloof ik er niets van dat het beveiligingsargument de grootste reden is. Wat wel speelt, is dat Microsoft een concurrent is van Google: beide bedrijven hebben een zoekmachine, bieden webmail aan, en nu ook een soort van Officetoepassingen op het internet. Als Google nu Windows bant, en de pers pikt dat op, dan is het natuurlijk mooi meegenomen dat de concurrentie op een negatieve manier in het nieuws komt.

Ondertussen heeft het Microsoftkamp ook gereageerd . Volgens de Microsoftfans brengt een overschakeling naar Linux of Mac OS X meestal nog meer beveiligingsproblemen met zich mee. Dat is larie.

Het is natuurlijk zo dat - als je meer computers op Linux of Mac OS X gaat gebruiken -, je ook Windows-beveiligingsexperten zal moeten omscholen tot/vervangen door Linux- of Macbeveiligingsexperten. Ik vermoed sterk dat Google dat ook wel zal doen.

Dat Linux achterloopt wat betreft veiligheid, is ook geweldig onwaar. Het is niet omdat er geen antivirusprogramma's bestaan, dat Linux onveilig is. Voor Linux heb je geen antivirus nodig, en dat heeft alles te maken met de manier waarop je in een Linuxsysteem programma's bij-installeert. Die verschilt wezenlijk met de manier waarop dit onder Windows gebeurt. Maar later meer daarover.

Quit Facebook Day

Vandaag is het Quit Facebook Day. De organisatoren roepen op om je Facebookaccount af te sluiten, uit onvrede met het omstreden privacybeleid van de sociale-netwerksite. Maar blijkbaar zijn er maar weinig Facebookgebruikers die gehoor geven aan de oproep..

Ik heb zelf zo geen problemen met Facebooks privacybeleid; ik gebruik Facebook om zaken te publiceren die heel de wereld mag weten. Ik ben mij ervan bewust dat er hiervoor veel betere technologieën bestaan, maar jammer genoeg hebben mijn berichten op Facebook een veel groter bereik dan die op identi.ca. Voorlopig ook geen ‘Quit Facebook Day’ voor mij, hoe jammer ook. :-/

Mailserver justitie ligt uit gedurende een week

Onder het motto ‘Het kan altijd nog wat erger’. De mailserver van de federale overheidsdienst justitie heeft blijkbaar een week uitgelegen. Gelukkig was de communicatie niet volledig verbroken, want er waren nog 'andere kanalen als de post, fax en telefoon'. :-]

Eind dit jaar komt er blijkbaar een nieuw systeem voor e-mail bij justitie. Aangezien er bespaard moet worden, hoop ik dat voor iets kiezen zonder hoge licentiekost.

De websites van de politieke partijen

Ik heb het al op facebook gezet, maar dit is eigenlijk wel de moeite waard voor een blog post.

Op 13 juni zijn het verkiezingen. Grote thema's zullen waarschijnlijk zijn: BHV en de besparingen waar we voor staan. Daar ga ik het even niet over hebben.

Wat me nu interesseert, is welke software de politieke partijen gebruiken voor hun publieke website. Netcraft heeft een handig tooltje om dit na te gaan: je tikt een website in, en je krijgt te zien wat er op de server draait.

Ziehier het resultaat: (in alfabetische volgorde)

  • CD&V: Apache op Debian (Linux)

  • Groen!: IIS op Windows Server 2008

  • LDD: Apache op Debian (Linux)

  • SP.A: Apache op Debian (Linux)

  • VB: Apache op Fedora (Linux)

  • OpenVLD: Apache op CentOS (Linux)

Opvallend is dat SP.A en LDD onlangs IIS inruilden voor Apache, terwijl Groen! in 2003 de omgekeerde beweging maakte.

Geen open standaard voor video in Internet Explorer 9

De aankomende nieuwe versie van Internet Explorer, IE9, zal overweg kunnen met HTML 5. Dat wordt onder andere aangekondigd op Microsofts ‘testdrive’-website voor Internet Explorer. HTML5 is de laatste, nog in ontwikkeling zijnde versie van de HTML-standaard voor website-opmaak.

Microsoft die standaarden ondersteunt, dat zijn we niet gewoon. Uiteraard zit er een addertje :-)

HTML5 biedt onder meer de mogelijkheid aan om videobeelden af te spelen in een webpagina, zonder dat je daar bijvoorbeeld een Flash plugin (brr!) voor moet installeren.

Om een filmpje te digitaliseren, zijn er verschillende formaten beschikbaar. Typisch wil je dat je zo weinig mogelijk diskruimte nodig hebt voor je filmpje. Je moet dus je filmpje comprimeren, dat scheelt ook wel wat in downloadtijd. En nu komt de kat op de koord.

Het Theora-formaat is de gangbare open standaard. De omschrijving van dit formaat is vrij beschikbaar, en voor zover geweten zijn er geen patenten op van toepassing.

Microsoft zal geen ondersteuning aanbieden voor het Theora-formaat in Internet Explorer 9. Enkel H.264 zal ondersteund worden. H.264 gebruikt wel gepatenteerde technologie, en in principe moet je er dus voor betalen. ('t Is te zeggen, in landen waar softwarepatenten van toepassing zijn; in Europa is dat vooralsnog het geval niet. Gelukkig maar.)

MPEG LA, de bezitter van de betreffende patenten, belooft wel dat H.264 tot 2016 gratis gebruikt kan worden. Maar wie zal zeggen of ze niet van gedacht zullen veranderen? En wat na 2016?

Enfin, voor Microsoft is dat alleszins geen probeem. Volgens hun redenering is het maar een kwestie van wachten totdat er iemand opduikt die zal beweren dat Theora zijn patenten schendt. En blijkbaar weet Steve Jobs daar meer van af.

Conclusie: Awoe patenten, awoe awoe awoe! :-)

Verplicht item: Ubuntu 10.4

Normaalgezien is vanaf vandaag versie 10.4 (‘Lucid Lynx’) van Ubuntu beschikbaar. Tweakers.net heeft al een review on-line, waaruit we het volgende onthouden:

Voor het overige is Ubuntu wederom sterker geworden, en met drie jaar support voor de desktopversie en vijf jaar voor de servereditie is het heldere kattebeest dan ook een serieuze concurrent voor Windows 7.

Dat zullen we waarschijnlijk nog moeten zien :). Lucid Lynx is ook een vrij omstreden release, onder andere omdat de ‘Window Controls’ (knopjes voor maximaliseren, minimaliseren, sluiten) nu links staan in plaats van rechts, en omdat Gimp niet meer standaard meegeïnstalleerd wordt.

Microsoft wordt meer en meer 'patent troll'

Microsoft beweert dat Android, het telefoonbesturingssysteem van Google, patenten van Microsoft schendt. Zoals gewoonlijk wordt er niet bij vermeld over welke patenten het gaat.

HTC, een producent van Androidtelefoons, heeft al een deal met Microsoft gesloten, om zich te beschermen tegen vervolging. Als ik het had geweten, dan had ik een andere telefoon gekocht :/

Ik heb de indruk dat Microsoft tegenwoordig liever geld verdient door het af te troggelen van anderen o.w.v. zogezegde patenten (Amazon, TomTom,...) dan door zelf iets productief te doen :-/

Jammer genoeg kwam het alweer niet tot een uitspraak van een rechter. Het wordt volgens mij hoog tijd dat een rechtbank eens uitzoekt of Microsoft inderdaad patenten heeft die hen het recht geven andere bedrijven te pluimen.

Europese ministers willen open standaarden

In een verklaring getiteld ‘Granada Ministerial Declaration on the European Digital Agenda’ verklaren de Europese ministers verantwoordelijk voor ‘Information Society Policy’ dat open standaarden verplicht moeten worden voor overheidsaanbestedingen.

Dat is onverwacht goed nieuws, omdat eind vorig jaar een document uitlekte waaruit zou blijken dat de eis van open standaarden verdwenen was.

Wie weet gaat Microsoft dan toch zijn best moeten doen om zijn eigen standaarden te implementeren. Of we zullen met z'n allen Openoffice.org moeten gaan gebruiken :-)

Zie ook de volledige ministriële verklaring.