Ga door naar de hoofdinhoud

Open source succesverhaal in Nederlands ziekenhuis

Computable berichtte vandaag over het Utrechtste Sint-Antoniusziekenhuis, waar vorig jaar begonnen werd met de overstap naar een open-sourceomgeving.

Uit het artikel blijkt dat de omschakeling vooral een andere invulling van de jobs van de IT-afdeling met zich meebracht. Maar de kost van de overschakeling en opleiding werd ruim gecompenseerd door de besparingen achteraf.

Zie ook dit bericht op de site van het betreffende ziekenhuis.

Microsoft en Facebook werken samen aan Google-docs-tegenhanger

Microsoft en Facebook gaan samenwerken aan een tegenhanger voor Google Docs, en dat onder de noemer docs.com.

Momenteel is de toepassing in beta, maar je kan ze enkel gebruiken als je een uitnodiging krijgt.

Ik vraag me dan af hoe lang het nog gaat duren vooraleer je met je ‘Microsoft Passport’ kan aanmelden op Facebook, en hoe lang de XMPP-ondersteuning voor Facebook Chat zal blijven bestaan.

Microsoft gebruikt eigen OS niet voor nieuwe telefoon

Begin deze week stelde Microsoft twee nieuwe telefoons voor, onder de naam ‘KIN’. Opmerkelijk bij dit verhaal, is wat Microsoft hierbij niet doet:

  • Hoewel Microsoft zelf een telefoonbesturingssysteem ontwikkelde, Windows Phone 7 Series, gebruiken ze dit systeem niet op hun eigen nieuwe telefoon.

  • Het is niet mogelijk om extra toepassingen te installeren op een telefoon, een mogelijkheid die Windows Phone 7 Series wél aanbiedt, net zoals concurrerende besturingssystemen iPhone en Android.

Microsoft kondigt de telefoon aan als ‘speciaal voor jonge gebruikers’. Vreemd dus dat ze qua technologie lijken terug te keren in de tijd.

Microsoft en het standaardendebacle

Microsoft en standaarden, het is altijd een moeilijke combinatie geweest.

Een standaard voor ‘officedocumenten’ bestaat al lang. OpenDocument is sinds november 2006 een ISO-standaard voor documentuitwisseling. Het bekende officepakket OpenOffice.org gebruikt dit formaat sinds versie OpenOffice.org 2.0.

Maar Mircorosft is nooit een geweldige fan geweest van OpenDocument, en in plaats van het OpenDocument-formaat te gebruiken voor Microsoft Office, hield Microsoft vast aan een eigen bestandsformaat. Maar omdat meer en meer overheden open standaarden willen gebruiken voor hun officiële documenten, wou Microsoft zijn eigen bestandsformaten ook graag als open standaard erkend zien. Dit is hen ook gelukt, in januari 2007 accepteerde de ISO Microsofts OOXML-formaat als open standaard. Zij het niet zonder de nodige controverse.

Wat blijkt nu: Microsoft slaagt er niet in zijn eigen standaard te implementeren in het aankomende Microsoft Office 2010. Momenteel luidt het dat ten laatste Office 15 OOXML volledig zal ondersteunen.

We zullen wel zien hoe het afloopt. Ondertussen stel ik voor dat we voor de zekerheid maar OpenOffice.org blijven gebruiken.

Microsoftontwikkelaar waagt zich aan een equivalent voor apt/yum.

Als er iets is dat Linux superieur maakt aan Windows, is het de manier om software te installeren. Iedere Linuxdistributie heeft wel een soort van ‘pakketbeheerder’, die de installatie van software op zich neemt. De pakketbeheerder geeft je toegang tot een grote softwarecollectie (‘repository’) van allerlei programma's voor je Linuxdistributie, en waarbij de versies van die verschillende softwarepakketten zodanig zijn gekozen dat ze niet in elkaars weg lopen.

Als je aan de pakketbeheerder vraagt om bepaalde software te installeren, zal de pakketbeheerder deze software ophalen uit de repository, samen met eventuele andere programma's of bibliotheken die nodig zijn om de software te kunnen gebruiken (‘dependencies’). Uiteraard houdt de pakketbeheerder in de gaten dat er geen software dubbel geïnstalleerd wordt.

Het feit dat Linuxdistributies zo goed als volledig uit vrije software bestaan, vergemakkelijkt deze manier van werken aanzienlijk. Vrije software mag je immers naar believen aanpassen, kopiëren en verdelen, en op die manier kan je ervoor zorgen dat de softwarepakketten in je repository steeds goed met elkaar samenwerken.

In een Windowsomgeving zit je vaak met software die je enkel gratis mag downloaden van de site van de verdeler zelf, of nog erger, helemaal niet gratis mag downloaden. Ook het aanpassen van software is zeker niet altijd vanzelfsprekend. Dit maakt het quasi onmogelijk om voor niet-open-sourcesoftware de typische repository's te creeren.

Er bestaat natuurlijk wel open-sourcesoftware onder Windows. Maar de installatie van deze software is soms niet gemakkelijk, net door het gebrek aan pakketbeheerder.

Ik geef een voorbeeld. Gimp, een bekend open-source fotobewerkingsprogramma, en Pidgin, een open-source chatprogramma, maken beiden gebruik van GTK. Van Gimp, Pidgin en GTK bestaan Windowsvarianten, maar als je pech hebt, heeft Pidgin een andere versie van GTK nodig als Gimp. Om dit soort problemen op te lossen, moet je typisch door een ‘dependency hell’, omdat er geen algemene repository bestaat met softwarepakketten waarvan de versies goed met elkaar samenwerken.

Nu blijkt dat een zekere Garreth Serack, een werknemer bij Microsoft, een soort pakketbeheerder en repository voor Windows wil ontwikkelen, die de installatie van open-sourcesoftware moet vergemakkelijken. En blijkbaar vindt zijn werkgever het OK als hij dat tijdens de werkuren doet. Het zou een goede zaak zijn, denk ik.

Microsoft lost beveiligingsprobleem op: 'Druk niet op F1'.

Als workaround voor een recent beveiligingsprobleem van Internet Explorer onder Windows XP, adviseert Microsoft zijn gebruikers om niet op F1 te drukken bij het surfen. Dat gaat zeker werken. :-p

De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat er in Microsofts advies ook fatsoenlijke workarounds vermeld staan, zoals het uitzetten van het ‘legacy Windows help system’. Maar we hebben toch weer eens goed kunnen lachen :)