Ga door naar de hoofdinhoud

Microsoft en het standaardendebacle

Microsoft en standaarden, het is altijd een moeilijke combinatie geweest.

Een standaard voor ‘officedocumenten’ bestaat al lang. OpenDocument is sinds november 2006 een ISO-standaard voor documentuitwisseling. Het bekende officepakket OpenOffice.org gebruikt dit formaat sinds versie OpenOffice.org 2.0.

Maar Mircorosft is nooit een geweldige fan geweest van OpenDocument, en in plaats van het OpenDocument-formaat te gebruiken voor Microsoft Office, hield Microsoft vast aan een eigen bestandsformaat. Maar omdat meer en meer overheden open standaarden willen gebruiken voor hun officiële documenten, wou Microsoft zijn eigen bestandsformaten ook graag als open standaard erkend zien. Dit is hen ook gelukt, in januari 2007 accepteerde de ISO Microsofts OOXML-formaat als open standaard. Zij het niet zonder de nodige controverse.

Wat blijkt nu: Microsoft slaagt er niet in zijn eigen standaard te implementeren in het aankomende Microsoft Office 2010. Momenteel luidt het dat ten laatste Office 15 OOXML volledig zal ondersteunen.

We zullen wel zien hoe het afloopt. Ondertussen stel ik voor dat we voor de zekerheid maar OpenOffice.org blijven gebruiken.

Commentaar

Comments powered by Disqus