Skip to main content

Wat maakt identi.ca beter voor microblogging dan andere sociale netwerken?

Zowat alle sociale netwerken bieden de mogelijkheid om kleine berichtjes te posten. In principe zou je dus eender welk sociaal netwerk kunnen gebruiken om te microbloggen. Maar toch is Identi.ca op verschillende vlakken superieur. Hieronder vind je een lijst van zaken die ik geweldig fijn vind aan identi.ca, en ik denk niet dat er een ander sociaal netwerk bestaat dat al die ‘features’ aanbiedt.

Je zult zien dat ik vooral vergelijk met Facebook en Twitter. Dat komt omdat ik die alternatieven het beste ken.

Conversaties

Het concept ‘conversatie’ is op zich vrij basic, maar blijkbaar vinden velen het niet gemakkelijk om te implementeren.

Neem nu Facebook. Facebook geeft wel de mogelijkheid om op berichten van een ander te reageren, maar alle reacties staan stomweg onder elkaar, en reageren op een reactie is niet mogelijk. Bij identi.ca daarentegen werkt het prachtig. Als je bijvoorbeeld de publieke tijdslijn op http://identi.ca bekijkt, dan zal je zien dat bij sommige berichten een link ‘in context’ staat. Door op die link te klikken, kom je op een pagina met heel de discussie terecht.

Duidelijkheid wat betreft privacy

Bij identi.ca is het duidelijk: alle berichten die je zelf post, zijn voor iedereen zichtbaar. Bij Facebook is de situatie veel moeilijker. Jij kunt instellen dat alleen je vrienden je foto's mogen zien. Maar als jouw vriend een reactie post op die foto, kunnen de vrienden van die vriend dan die reactie zien? En die foto? Geen idee. En als iemand die jij niet kent jou ‘tagt’ op een foto, wie kan dat dan allemaal zien? Ik weet het niet, dus op Facebook zet ik veiligheidshalve ook enkel dingen waarvan ik vind dat de hele wereld ze mag weten.

Wat minstens even belangrijk is, is dat identi.ca enkel gegevens publiceert die je zelf post. Een goede zaak, maar niet vanzelfsprekend. Als je bij Facebook aangemeld bent, en je surft naar een andere website waar zo'n ‘vind-ik-leuk-knop’ staat, registreert Facebook jouw bezoek op die andere site. Facebook weet dus heel veel over de websites die je bezoekt. Creepy...

Geen reclame a.u.b.

Er staan geen advertenties op de pagina's van identi.ca. Zo vind je er niet veel meer.

RSS iemand?

De algemene tijdslijn, je persoonlijke tijdslijn, de berichten die een bepaalde gebruiker post, alle berichten met dezelfde hashtag,... Voor al die dingen biedt identi.ca rss-feeds aan. Als je dus een nieuwslezer gebruikt zoals Google Reader of Thunderbird, kun je hier bepaalde tijdslijnen uit identi.ca in opnemen.

Als je software gebruikt die vrij beschikbaar is, geef dan ook iets terug

Ik denk niet dat ik er ver naast zit als ik zeg dat alle veelgebruikte sociale netwerken gebaseerd zijn op vrije software. Dat is software die je zomaar kan downloaden, aanpassen en gebruiken. Dan vind ik toch wel dat je je eigen software ook beschikbaar moet stellen voor anderen, om te downloaden, aan te passen en te gebruiken. Identi.ca's onderliggend systeem is StatusNet, en de broncode is beschikbaar onder een open source licentie (de AGPL).

Je bent niet gebonden aan één leverancier

Als op een dag Twitter, of Facebook, of whoever, dingen begint te doen waar je het niet mee eens bent, dan moet je mee. Facebook durft wel eens zaken te verwijderen zonder duidelijke motivering. En Twitter wordt wel eens beschuldigd van het manipuleren van statistieken. Maar als je Facebook of Twitter niet vertrouwt, kun je je gegevens niet gauw naar ergens anders verhuizen.

De software die gebruikt wordt voor identi.ca is StatusNet, en als je iemand anders kent met een StatusNet installatie, of je zet er zelf een op, kun je je account gewoon overzetten naar die andere server. Het leuke is dat je de berichten van je vrienden blijft zien: je kunt gebruikers op eender welke andere StatusNet server volgen. Net zoals je @-reply's naar die gebruikers kunt sturen.

Iedereen mag identi.ca clients maken

Je mag zelf een toepassing schrijven om berichten op te halen van en te posten naar identi.ca. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor Twitter mag dat niet meer. Je mag geen programma's maken die gelijkaardige dingen doen als Twitters eigen software. Dit zogenaamd om de gebruikers niet in verwarring te brengen. Maar dat gelooft niemand.

Geen onzin zoals

Farmville, Maffia Wars, ‘Welk Friends-personage past bij jou’, ‘Hoe goed kan je tegen de drank’, ‘Hoe hoog is je libido’

En tenslotte...

... is het natuurlijk veel cooler om identi.ca te gebruiken dan Twitter, Facebook of Netlog :-)

[Terug naar het overzicht]

Comments

Comments powered by Disqus