Skip to main content

Wat is microblogging?

Microblogging is in essentie niets meer dan het posten van korte berichtjes, die dan gepubliceerd worden op een website. Zo goed als elk sociaal netwerk biedt dit in mindere of meerdere mate aan, denk maar aan de statusupdates bij Twitter en Facebook.

Maar microblogging is ook meer dan dat. Ik probeer een overzicht te schetsen, op basis van voorbeelden op de identi.ca-website

Publieke tijdslijn

Zoals gezegd is het basisidee achter microblogging bijzonder eenvoudig. Een microbloggingsysteem heeft een groot aantal gebruikers. En al die gebruikers kunnen korte berichtjes (typisch niet langer dan 140 tekens) posten. De stroom van al die berichten vormen de ‘publieke tijdslijn’. Als je surft naar http://identi.ca, dan zie je de berichten van de publieke tijdslijn passeren.

Persoonlijke tijdslijn

Dat wordt natuurlijk al gauw onoverzichtelijk. Vandaar dat iedere gebruiker ook een persoonlijke tijdslijn heeft. Die bevat slechts een beperkt aantal berichten. Er worden bijvoorbeeld de berichten getoond van je ‘vrienden’, een beperkt aantal gebruikers die je zelf kiest. Bij wijze van voorbeeld: mijn persoonlijke tijdslijn vind je op http://identi.ca/johanv/all.

@-reply's

Als je een berichtje wilt posten dat bedoeld is voor een bepaalde andere gebruiker, dan doe je dat door in je bericht de naam van die gebruiker te zetten, voorafgegaan door een @-symbool. Bijvoorbeeld:

@johanv Zin in een terrasje?

Als je bovenstaand berichtje post, dan wordt het ook opgenomen in de persoonlijke tijdslijn van de gebruiker ‘johanv’. (Tenzij de gebruiker johanv jouw berichten blokkeert.) Bovendien kun je gemakkelijk al je @-reply's opzoeken. De @-replies gericht aan @johanv zijn http://identi.ca/johanv/replies.

Conversaties

Je hebt ook de mogelijkheid om een antwoord te formuleren op eender welk bericht in de tijdslijn. En andere gebruikers kunnen daar dan weer op antwoorden. Voor je het weet, heb je een hele conversatie. In de tijdslijn is het niet altijd gemakkelijk om te zien welke berichten nu precies een antwoord zijn op welke andere, maar identi.ca heeft de mogelijkheid om dat min of meer overzichtelijk voor te stellen. Als je bijvoorbeeld de publieke tijdslijn op http://identi.ca bekijkt, dan zal je zien dat bij sommige berichten een link ‘in context’ staat. Door op die link te klikken, kom je op een pagina met heel de discussie terecht. Discusies worden wel eens heel uitgebreid, zoals bijvoorbeeld hier: http://identi.ca/conversation/68616326

Hashtags

Je kunt in je berichten hashtages gebruiken. Hashtags zijn niets anders dan trefwoorden waar je het symbool # voor plakt. Op die manier geef je aan dat je berichtje iets te maken heeft met de gegeven trefwoorden. Bijvoorbeeld:

Ik zal eerst eens #koffie zetten.

Door het #-symbool voor ‘koffie’ te plaatsen, maak je duidelijk dat het trefwoord ‘koffie’ van toepassing is op bovenstaand bericht. Je kunt ook gemakkelijk alle berichten die gelabeld zijn met een trefwoord opzoeken; voor het trefwoord ‘koffie’ vind je ze op http://identi.ca/tag/koffie.

Privacy

Privacy bij microblogging is heel duidelijk: er is er geen. Alle berichten die je post, zijn voor heel de wereld leesbaar. Daar moet je dus rekening mee houden. Vaak bestaat er ook wel een mogelijkheid om privéberichten naar bepaalde gebruikers te sturen, maar in mijn ogen doe je dat beter niet. Ik vind dat je er best vanuit gaat dat alle berichten die je naar eender welk sociaal netwerk stuurt, ooit publiek kunnen worden. Wil je iemand iets persoonlijk laten weten, dan gebruik je beter geëncrypteerde e-mail, of (revolutionair): je kan het ook gewoon vertellen.

Dat was het voornaamste

Hiermee heb ik het voornaamste nu wel vermeld. Ik heb nog niets gezegd over groepen, favoriete berichten, of over berichten herhalen, maar dat is op dit moment wat minder relevant. Hoe dat werkt, daar kom je wel achter tegen dat je zelf begint te microbloggen :-)

[terug naar het overzicht]

Comments

Comments powered by Disqus