Ga door naar de hoofdinhoud

CiviCRM 4.7 in het Nederlands, zoals het niet moet

Wij gebruiken CiviCRM op het werk, een cool en open CRM-systeem om onze contacten, evenementen en publicaties te beheren. Toen we er in oktober mee startten, gebruikten we CiviCRM 4.6. Maar sinds januari is CiviCRM 4.7 uit, met allerlei nieuwe coole features die we willen gebruiken.

Maar. Er is een probleem.

Onze CiviCRM-instantie is vertaald in het Nederlands (of toch iets dat daarop lijkt ;)), want onze gebruikers spreken Nederlands. Maar CiviCRM 4.7 is niet volledig vertaald in het Nederlands, en het is niet vanzelfsprekend om dat op te lossen.

In theorie komen alle vertaalbare tekstfragmenten uit CiviCRM automatisch in het transifex-project van CiviCRM terecht. Via een webinterface kan CiviCRM dan vertaald worden, en die vertalingen kun je dan downloaden voor je CiviCRM-instantie. Maar de koppeling tussen de broncode van CiviCRM en transifex is stuk.

Ikzelf heb momenteel geen tijd om uit te vissen wat er mis is. Bovendien moet ik toegeven dat ik daar ook geen zin in heb ;-). Maar ik denk niet dat ik ermee weg kom om onze CiviCRM te upgraden naar 4.7, zonder dat de vertaling min of meer in orde is. Dus maakte ik een quick en dirty workaround, in de vorm van een CiviCRM-extensie: dutch47. Deze extensie voert de vertalingen uit die ontbreken in een standaardinstallatie van CiviCRM in het Nederlands.

Ik hoop dat het vertalingsprobleem van CiviCRM snel opgelost wordt, want ik vermoed dat wij niet de enigen zijn die CiviCRM gebruiken in een andere taal dan het Engels. Maar zo lang dat niet het geval is, kun je dutch47 gebruiken om de Nederlandse vertaling van CiviCRM te vervolledigen.

De kans is evenwel groot dat ik een aantal tekstfragmenten over het hoofd zag. Als je er zo vindt, dan ben je uitgenodigd om de extensie te verbeteren. De code staat op github, en pull requests zijn welkom.

Commentaar

Comments powered by Disqus