Ga door naar de hoofdinhoud

Facebook chat nu via open XMPP-standaard

In de website van Facebook is een chattoepassing geïntegreerd, die toelaat om directe berichten te sturen naar je Facebookvrienden die op dit moment online zijn.

Sinds gisteren is dat instant-messagingsysteem van Facebook ook toegankelijk via XMPP, een open standaard die ook gebruikt wordt door bijv. Google Talk. Op deze manier wordt XMPP, het voormalige Jabber, een van de meest gebruikte protocols voor instant messaging.

Dus, beste Windowsgebruikers, download en installeer Pidgin, stel je facebookaccount in, en dumpen maar die MSN! ;-)

(En zij die MSN echt niet kunnen missen, kunnen ook hun MSN-account configureren met Pidgin. Oef.)

Sourceforge en de blokkering van schurkenstaten

Twee weken geleden kwam SourceForge, een bekende online verzamelplaats voor open-sourcesoftware, in het nieuws omdat SourceForge ontoegankelijk werd voor zogenaamde ‘schurkenstaten’. Volgens SourceForge was deze ingreep noodzakelijk, om in overeenstemming te blijven met de wetten van de Verenigde Staten.

Uiteraard bleef kritiek niet achterwege. De opensourcedefinitie stelt namelijk dat er geen personen uitgesloten mogen worden voor het gebruik van opensourcesoftware. Bovendien hebben niet alle projecten op SourceForge hun roots in de Verenigde Staten.

Afgelopen zondag liet SourceForge weten dat ze hun beslissing bijgestuurd hebben. Nu kunnen de projectbeheerders van de individuele projecten zelf beslissen of hun softwareproject beschikbaar mag zijn voor Iran, Syrië, en wat heb je zo nog allemaal.

Gelukkige Data Protection Day!

Vandaag is het blijkbaar Data Protection Day. Data Protection Day is blijkbaar een Europees initiatief om de aandacht te vestigen op de privacy. Ik vind er echter weinig informatie over terug, en zelfs op de website van Data Protection Day vind ik niet direct verhelderende info.

Maar blijkbaar is er naar aanleiding van Data Protection Day ook in ons land een website gelanceerd om privacy onder de aandacht te krijgen. Helaas vind ik www.ikbeslis.be al even onduidelijk.

Voor eens en voor altijd: open source ≠ vrijwilligerswerk

Omdat Linux open source software is, en gratis verkrijgbaar, leeft bij veel mensen het misverstand dat Linux door vrijwilligers geschreven wordt.

Op het Linuxcongres linux.conf.au stelde Jonathan Corbet, zelf Linuxontwikkelaar, nog eens duidelijk dat 75 procent van de Linuxcode werd geschreven door betaalde beroepskrachten. Dat kan al tellen als bewijs dat ook met open source software geld verdiend kan worden.

Meer info:

Microsoft verwijdert zo goed als alle versies van Office uit zijn online winkel

Sinds gisteren is enkel nog de ‘Ultimate 2007’-versie van Microsoft Office beschikbaar in de ‘Microsoft Store’. Eind december besliste een rechtbank dat Microsoft Word een patent van het Canadese i4i schendt, en daarom mag Microsoft Word niet meer verkocht worden zolang het gebruik maakt van de betreffende technologie.

Het Laatste Nieuws publiceerde hierover een artikel, maar ze zijn daar blijkbaar niet goed geïnformeerd. Het is natuurlijk niet het XML-formaat dat gepatenteerd is door i4i. Het obscure patent heeft te maken met het bewerken van ‘Custom XML’, maar het fijne weet ik er natuurlijk ook niet van :)

Meer informatie: Microsoft pulls Office from own online store.