Skip to main content

Geen open standaard voor video in Internet Explorer 9

De aankomende nieuwe versie van Internet Explorer, IE9, zal overweg kunnen met HTML 5. Dat wordt onder andere aangekondigd op Microsofts ‘testdrive’-website voor Internet Explorer. HTML5 is de laatste, nog in ontwikkeling zijnde versie van de HTML-standaard voor website-opmaak.

Microsoft die standaarden ondersteunt, dat zijn we niet gewoon. Uiteraard zit er een addertje :-)

HTML5 biedt onder meer de mogelijkheid aan om videobeelden af te spelen in een webpagina, zonder dat je daar bijvoorbeeld een Flash plugin (brr!) voor moet installeren.

Om een filmpje te digitaliseren, zijn er verschillende formaten beschikbaar. Typisch wil je dat je zo weinig mogelijk diskruimte nodig hebt voor je filmpje. Je moet dus je filmpje comprimeren, dat scheelt ook wel wat in downloadtijd. En nu komt de kat op de koord.

Het Theora-formaat is de gangbare open standaard. De omschrijving van dit formaat is vrij beschikbaar, en voor zover geweten zijn er geen patenten op van toepassing.

Microsoft zal geen ondersteuning aanbieden voor het Theora-formaat in Internet Explorer 9. Enkel H.264 zal ondersteund worden. H.264 gebruikt wel gepatenteerde technologie, en in principe moet je er dus voor betalen. ('t Is te zeggen, in landen waar softwarepatenten van toepassing zijn; in Europa is dat vooralsnog het geval niet. Gelukkig maar.)

MPEG LA, de bezitter van de betreffende patenten, belooft wel dat H.264 tot 2016 gratis gebruikt kan worden. Maar wie zal zeggen of ze niet van gedacht zullen veranderen? En wat na 2016?

Enfin, voor Microsoft is dat alleszins geen probeem. Volgens hun redenering is het maar een kwestie van wachten totdat er iemand opduikt die zal beweren dat Theora zijn patenten schendt. En blijkbaar weet Steve Jobs daar meer van af.

Conclusie: Awoe patenten, awoe awoe awoe! :-)

Comments

Comments powered by Disqus