Skip to main content

Stop softwarepatenten (opnieuw)!

In 2005 werd een Europees voorstel om softwarepatenten rechtsgeldig te maken door het Europees parlement richting prullenbak verwezen, maar vandaag is de dreiging van softwarepatenten er opnieuw.

Nu Europa moet beslissen over zogenaamde ‘Community Patenten’, bestaat de vrees dat softwarepatenten die in sommige lidstaten zijn goedgekeurd, toch rechtsgeldig worden in heel Europa.

Via softwarepatents.eu kan je alvast een nieuwe petitie tekenen tegen softwarepatenten in Europa. Doen!

Zie ook:

Wat is er mis met softwarepatenten?

Hoe de softwarepatenten Europa opnieuw bedreigen (in het Engels).

België blokkeert buitenlandse goksites?

De volgende in de categorie van domme Belgische wetten: België wil alle goksites zonder Belgische vergunning blokkeren. Weer een wetgevende instantie die niet begrijpt hoe het Internet werkt. Ik zie al direct twee problemen:

  1. Dit krijgen ze technisch nooit gedaan. Ik durf ervoor wedden dat ik nog wel buitenlandse goksites kan bezoeken waarvan men denkt dat ze geblokkeerd zijn.

  2. Wie controleert de lijst van geblokkeerde sites? Hoe vermijden we dat sites die niets met gokken te maken hebben, maar inhoud aanbieden waarvan ‘men’ vindt dat ze niet geschikt is voor het Belgische publiek, China-gewijze ook geblokkeerd worden?

Compensatie voor illegale kopieën bij in prijs MP3-spelers?

Als ik een MP3-speler koop, dan moet ik binnenkort een belasting betalen om artiesten,... te compenseren voor hun werk dat ik illegaal kopieer?! Dat wil dus zeggen dat ik toch wel illegale dingen zal moeten gaan kopiëren, omdat ik die taks anders betaal voor niets? Ja toch?

Ik vind dat een schande. Ik gebruik mijn MP3-speler enkel om legale podcasts mee te beluisteren (Linux Outlaws, Ubuntu UK,...). Als ik ooit een nieuwe MP3-speler nodig heb, koop ik hem in het buitenland!

Rechter haalt Microsoft Word uit de rekken in de VS

Vanaf 11 januari mag Microsoft Word niet meer verkocht worden in de VS. Volgens de rechter schendt Microsoft een patent van het louche Canadese bedrijf i4i.

Het is echter weinig waarschijnlijk dat Word daadwerkelijk uit de rekken zal verdwijnen; volgens Microsoft wordt er gewerkt aan een versie van Word zonder de betreffende technologie.

Microsoft was steeds een groot voorstander van softwarepatenten, en deed in 2005 veel moeite om ze er door te krijgen in Europa. Dat is gelukkig niet gelukt.

Firefox populairste web browser volgens StatCount

Sinds enkele dagen is Firefox 3.5 's werelds meest gebruikte web browser. Volgens de statistieken van StatCount alleszins.

Om statistisch verantwoord te bepalen welke webbrowser wereldwijd favoriet is, zou je eigenlijk een goede steekproef moeten nemen van alle websurfers ter wereld, die personen ondervragen, en daar alles op toepassen wat je ooit leerde in je cursussen statistiek. Maar dat doet volgens mij niemand.

StatCounter is eigenlijk een bedrijf dat statistieken genereert i.v.m. de bezoekers op de websites van zijn klanten. Op die manier krijgen ze heel wat gegevens binnen over o.a. de webbrowsers die de bezoekers van deze sites gebruiken. Een geweldig willekeurige steekproef zal dat dan wel niet zijn, maar het levert wel leuke resultaten op.

Zo zie je dat Internet Explorer het in Belgie wel veel beter doet dan in Europa. Misschien toch maar migreren naar Duitsland dan, waar Firefox al meer dan een jaar de populairste is?