Ga door naar de hoofdinhoud

Nederlandse politie verkiest open source

De Nederlandse politie verkiest open source boven traditionele gesloten software. Eerder deze week raakte bekend dat de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) zal samenwerken met Red Hat voor haar nieuwe servers.

Blijkbaar kondigden in april Vincent Van Quickenborne en zijn Nederlandse evenknie Frank Heemskerk al aan dat België en Nederland zouden samenwerken om open source en open standaarden te promoten. Ik ben benieuwd wanneer we daar in België iets van gaan merken.

25% van softwarepakketten in Belgische bedrijven zonder geldige licentie

Volgens dit artikel in De Morgen meldt Business Software Alliance (BSA) dat 25% van de softwarepakketten in Belgische bedrijven geïnstalleerd is zonder geldige licentie. Dat zou de 'lokale' software-industrie 182 miljoen Euro kosten.

Ik vraag me af over welke software het gaat. Het artikel toont een aantal screenshots van Microsoft Office 2007. Ik snap niet waarom illegale gebruikers van Microsoft Office niet overschakelen naar OpenOffice.org. Je moet hiervoor niet via-via aan de software komen, je kan het gewoon downloaden. Je moet geen registratiekeys van 25 tekens of meer zitten overtikken. En je krijgt de geldige licentie er gratis bij.

Eigenlijk mag de BSA blij zijn dat er zoveel software zonder geldige licentie in omloop is. Anders zouden de vrije alternatieve veel bekender zijn, en zouden Belgische bedrijven hun geld aan nuttigere dingen kunnen besteden als dure softwarelicenties.

Microsoft verliest data van Sidekick-gebruikers

Gebruikers van Sidekick-telefoons zijn helaas hun kalender, adresboek,... kwijt. De betreffende gegevens werden bewaard op servers van Danger, een dochter van Microsoft. Er crashte daar een server, waarvan er helaas geen backup was.

Op de website van Sidekick vind je nu een verontschuldiging. Het hele verhaal kan je onder meer lezen bij ZDNet.

Mediafire eist verwijdering van Firefoxplugin

Mediafire.com is een website waar gebruikers bestanden kunnen plaatsen die zo door anderen gedownload kunnen worden. Niet-betalende gebruikers moeten normaalgezien een halve minuut wachten vooraleer hun download begint. Tenzij ze Mozilla Firefox gebruiken om te surfen, in combinatie met de SkipScreen add-on.

Mediafire vindt nu dat het op die manier advertentie-inkomsten misloopt, en eist dat de SkipScreen add-on verdwijnt: http://tweakers.net/nieuws/62957/downloadsite-eist-verwijdering-firefox-plugin-die-wachttijd-omzeilt.html.

Dit bewijst m.i. enkel dat Mediafire totaal niet begrijpt hoe het Internet werkt.