Skip to main content

Microsoft, Google, Yahoo,... springen op de Open Web Foundation agreement

Gisteren kondigde de Open Web Foundation haar ‘Open Web Foundation agreement (OWFa)’ aan, een soort van overeenkomst die gebruikt kan worden om open specificaties vrij beschikbaar te stellen, zodat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over patenten e.d.

Opmerkelijk is dat zowel Microsoft als Google al specificaties onder de agreement hebben vrijgegeven.

Informatie in het Nederlands heb ik jammer genoeg nog niet.

Microsoft onderhandelt met Europese kranten

Het feit dat Google krantenberichten opneemt in zijn zoekresultaten, is sommige uitgevers een doorn in het oog. En als er arme uitgevers slecht behandeld worden door het boze Google, dan snelt Microsof natuurlijk met plezier te hulp. Microsoft toonde zich al eerder voorstander van ACAP, een omstreden systeem dat toegang van zoekmachines tot inhoud moet beperken. Nu zou Microsoft verdere ontwikkeling naar ACAP financieel ondersteunen. Op die manier probeert Microsoft de kranten van Google weg te halen naar zijn eigen zoekmachine, Bing.

Microsoft erkent schending van de GPL

Eerder deze week haalde Microsoft de Windows 7 USB/DVD tool van het internet, nadat Within Windows ontdekte dat er waarschijnlijk broncode onder de GPL in gebruikt werd. Als je software onder de GPL-licentie gebruikt in een nieuw softwareproject, mag je dat nieuwe softwareproject enkel verder verspreiden als je alle broncode mee beschikbaar maakt.

Peter Galli, Microsofts ‘open source community manager’ erkent nu dat er GPL-code gebruikt werd voor de betreffende tool, en kondigt aan dat de tool binnenkort dan ook beschikbaar wordt gesteld onder de voorwaarden van de GPL2 licentie.

Microsoft verwijdert Windows-7-tool om wille van mogelijke GPL-problemen

De pagina van Microsofts Windows 7 USB/DVD download tool, een tooltje om bijv. opstartbare CD's/DVD's om te zetten naar opstartbare USB-disks, is verdwenen van de Microsoft Store. Vermoedelijk maakte de tool gebruik van ImageMaster, een ander project, waarop de GPLv2-licentie rust (zijnde een bekende open-sourcelicentie). Als je code onder de GPL gebruikt in een afgeleid softwareproject, mag je dit nieuwe project enkel verder verspreiden als je ook van het nieuwe project de code beschikbaar stelt. Dit laatste was alvast niet het geval.

Het grappige aan de zaak, is dat de ImageMaster-code gehost wordt bij CodePlex, Microsofts eigen website om open-sourceprojecten te hosten.

Vijf jaar Mozilla Firefox

Op 9 november 2004, toen vrijwel iedereen dacht dat Internet Explorer de browser wars had gewonnen, werd Firefox 1.0 vrijgegeven. Vandaag, precies vijf jaar later, is Firefox de op één na meest gebruikte browser ter wereld, met een marktaandeel dat afhankelijk van de bron varieert tussen de 20 en 25 procent.

Ik stel voor dat we daar vanavond een pint op drinken :-)

Zie ook:

iTunes stelt voor autorun opnieuw aan te zetten

‘Autorun’ is een concept dat ervoor zorgt dat Windows bij het inpluggen van een CD of USB-disk automatisch een programma op die CD of stick uitvoert. Op die manier kunnen bijvoorbeeld snel installatieprogramma's gestart worden. Maar ook computervirussen kunnen zich op die manier onopvallend via USB-sticks verspreiden. Vandaar dat Microsoft met de release van Windows 7 (eindelijk) autorun uitschakelde.

Maar blijkbaar stelt iTunes zijn gebruikers voor om autorun opnieuw aan te zetten. Tss.