Installatie van cyanogenmod 7.1 op de Xperia Mini Pro
Ik kocht me een nieuwe telefoon. Een Sony Ericsson Mini Pro met Android. Een fijn toestel met hardwarekeyboard, maar helaas ook met een hele hoop crap voorgeïnstalleerd, die ik allemaal niet nodig heb. Gelukkig bestaat er een oplossing, en die heet cyanogenmod.
Cyanogenmod is alternatieve firmware voor Androidtelefoons, en het toeval wil dat er ondersteuning is voor de Xperie Mini Pro. ('t Is te zeggen, zo toevallig is dat niet. Een belangrijke vereiste voor mijn nieuwe telefoon was dat cyanogenmod erop moest kunnen draaien.)
Een aantal opmerkingen vooraf:
Je moet je stock-os niet rooten om cyanogenmod te kunnen installeren: de Xperia Mini Pro laat toe om de bootloader te unlocken, en dan kun je eigenlijk doen wat je wilt.
Op de cyanogenmod-wiki staat als recentste stable versie voor de Xperia Mini Pro cyanogenmod 7.1.0.2. Maar op de downloadpagina vind je ook de 7.2-versie. Kies die laatste, want die is recenter, en bovendien zorgt een bug in 7.1.0.2 dat het systeem niet boot na de installatie.
Cyanogenmod 7.2 is gebaseerd op Android 2.3. Dat is natuurlijk nog niet zo hip als Android 4. Cyanogenmod 9 is ook beschikbaar maar dat is blijkbaar nog een release candidate. Met cyanogenmod 9 heb je wel Android 4, maar ik dacht dat het geen slecht idee zou zijn om in eerste instantie gewoon de stable rom te installeren.
Op de cyanogenmod-wiki staat een erg goede howto voor de installatie van cyanogenmod op de xperia mini pro. Daar kom je al heel ver mee. De bedoeling van dit artikeltje is een howto in het Nederlands te zijn, met wat extra info over hoe je het hardwarekeyboard configureert.
Backup
Wat ik niet gedaan heb, is vooraf een backup maken van mijn systeem. Het was immers een nieuwe telefoon, en ik had er nog niet veel mee gedaan. Als alles om zeep zou zijn, kon ik tijdelijk mijn oude telefoon nog gebruiken, en ik was er behoorlijk zeker van dat ik er wel in zou slagen om mijn telefoon terug werkende te krijgen. Maar uiteraard beveel ik voor de rest iedereen aan om een backup te maken van het systeem op je telefoon, vooraleer je nieuwe roms begint te flashen. Vermoedelijk lukt dat met de PC companion, die je op een Windows-PC kunt installeren door je telefoon in te pluggen.
Bestanden downloaden
Download het volgende, en plaats de zip-bestanden in de root-folder van je SD-kaart:
Een cyanogenmod-zip voor de telefoon, bijvoorbeeld de stable versie.
Het overeenkomstige zip-bestand voor de Google Apps.
Als je een AZERTY-toetsenbord hebt (de kans is groot als je je toestel in België kocht), download dan ook het zip-bestand met de AZERTY-keymap.
De zip van cyanogenmod bevat een bestand ‘boot.img’. Dat moet je extraheren, en ergens op je de harde schijf van je computer zetten.
Bootloader unlocken
Om met je telefoon te kunnen prutsen, heb je de android-sdk nodig. Gelukkig had ik die ooit geïnstalleerd op een oude Linuxinstallatie die ik nog ergens had, want de installatie van de sdk's heeft heel wat 32-bit-pakketten nodig, en ik vind het altijd zo stom om heel die boterham op mijn ‘main system’ te moeten installeren.
Verder moet je de IMEI van je telefoon opvragen, die krijg je te zien als je het ‘nummer’ *#06# draait. Noteer deze IMEI, want dat heb je zodadelijk nodig.
Er is nog zo'n exotisch nummer dat je eens kunt vormen: *#*#7378423#*#*. Hiermee tover je het ‘service menu’ te voorschijn. Kies achtereenvolgens ‘Service info’, ‘Configuration’ en ‘Rooting Status’, en hopelijk staat er dan ergens ‘Bootloader unlock allowed:Yes’.
Als dat het geval is, kun je eraan beginnen. Schakel de telefoon uit. Houd de knop om het volume te verhogen ingeduwd, en connecteer tegelijkertijd de telefoon aan de computer. Normaalgezien gaat er een ledlampje aan op je telefoon, maar gebeurt er voor de rest niets.
Op de computer open je een terminalvenster, zorg ervoor dat de map ‘platform-tools’ van de Android-SDK in je zoekpad staat (of geef het pad mee in onderstaand commando), en tik in:
fastboot -i 0x0fce getvar version
Je krijgt hopelijk iets in deze aard:
version: 0.3 finished. total time: 0.001s
Als je in de plaats daarvan ‘waiting for device’ krijgt, is er iets mis, en zul je moeten troubleshooten.
Surf nu naar http://unlockbootloader.sonyericsson.com/instructions. Klik achtereenvolgens ‘Start unlocking the boot loader’, ‘Continue’ en ‘Yes, I'm sure’. Klik aan dat je je garantie verliest (bla bla yada yada) en dat het extra veel zal kosten om de telefoon te repareren (precies of het flashen van de stock image is moeilijk). Vervolgens klik je ‘I accept ’. Op het volgende formulier geef je je naam in, je IMEI-code zonder het laatste cijfer, en je e-mailadres. Klik op ‘Submit’, en je krijgt je unlock-code te zien.
Tik nu het volgende in het terminalvenster
fastboot -i 0x0fce oem unlock 0xKEY
waarbij je ‘KEY’ vervangt door je unlock-code. (Vergeet de ‘0x’ niet te typen voor je code, anders werkt het niet. 't Is hex hé.) Je krijgt wat angstaanjagende tekst te zien (‘Erasing block...’), die eindigt met ‘OKAY’. Je bootloader is unlocked. Nu kun je hem vervangen.
Een nieuwe bootloader flashen
Geef je het volgende commando in:
fastboot -i 0xfce flash boot boot.img
Ik weet niet precies wat dit doet. Het vervangt volgens mij de bootloader, en installeert ook de ClockworkMod recovery image. Of de recovery image al dan niet onderdeel is van de bootloader, dat is me niet helemaal duidelijk. Het voornaamste is dat je de recovery image kunt oproepen, en wel als volgt:
Het nieuwe OS flashen
Reboot de telefoon. Dat kan nog met fastboot:
fastboot -i 0xfce reboot
Je krijgt de nieuwe bootloader te zien. Op dat moment moet je wat op de volumecontroleknoppen drukken, dan wordt de recovery image geboot. Als je dat niet doet, of je wacht te lang, dan loopt je systeem vast, en moet je de batterij er uit nemen (en even wachten) om opnieuw te proberen.
Als alles goed gelopen is, ben je nu in recovery mode geboot, op slechts een paar stappen verwijderd van cyanogenmod. De recoverymode is menugebaseerd, en je kunt het menu aansturen met de volumecontroleknoppen en de home button van je telefoon.
Kies 'Wipe data/factory reset,' en bevestig.
Idem voor 'Wipe cache partition.'
Vervolgens kies je 'Install zip from sd-card', selecteer je de zip voor cyanogenmod, en bevestig je.
Hetzelfde doe je voor de Google-appszip...
... en de keyboard-layoutzip.
Kies dan ‘back,’ en ‘reboot.’
Fingers crossed.
Met wat geluk heb je nu een nieuw en cool OS op je telefoon, zodat je kunt uitpakken bij al je vrienden :)
Comments
Comments powered by Disqus