Skip to main content

Installeer eens een Linuxdistributie

Zaterdag 17 september 2011 is het weer software freedom day. Dit jaar vieren we dit door een Linuxdistributie te installeren :-)

We installeren Linux Mint 11, want dan heb je meteen ook java, mp3-ondersteuning, flash, en alwat je achteraf toch nodig hebt. Bovendien leunt de user interface van Linux Mint 11 nogal dicht aan bij wat je gewoon bent van Windows, en dat is een voordeel voor nieuwe gebruikers.

Eerst en vooral heb je een computer (laptop of desktop, anders is Mint minder interessant) nodig waarop je Linux Mint gaat installeren. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Je hebt niets meer nodig van de harde schijf van je computer

  2. Op je computer staat een besturingssysteem (vaak Windows) dat je achteraf nog wilt kunnen gebruiken

Als mogelijkheid 1 voor jou van toepassing is, prijs je dan gelukkig. Je kunt de installatie dan helemaal zelf doen, op basis van wat ik hier zal tonen.

Is mogelijkheid 2 van toepassing, dan ligt het anders. Het is technisch zeker mogelijk om Linux te installeren naast een bestaande Windowsinstallatie (een 'dual boot-configuratie'). Maar als er met de Windowsinstallatie niets mis mag gaan, en je hebt zelf nog nooit een dual boot-configuratie opgezet, laat je dan helpen door iemand die dat al wel gedaan heeft. Ben je uit de buurt van Kessel (Nijlen), kom dan bijvoorbeeld eens langs op een meeting van neteLUG, een kleine Linux User Group waar ik mogelijk wel iets mee te maken heb, en neem je computer mee.

Voorlopig ga ik ervan uit dat je van de harde schijf van je computer niets meer nodig hebt.

Behalve een computer, heb je ook een installatie-CD of -DVD nodig. Met de DVD gaat de installatie het gemakkelijkst, dan heb je in één keer alle toeters en bellen. Heb je geen DVD, dan krijg je van mij een CD. Dan heb je wat meer tijd nodig voor de installatie, maar CD's uitdelen is voor mij goedkoper dan DVD's uitdelen :-)

Als je weet waar ik werk, dan kun je een CD komen halen op mijn bureau. Er liggen er daar, je mag ze zo meenemen. Weet je niet waar ik werk, contacteer me dan, en zo lang het me niet te veel kost, stuur ik een CD'tje op. Als je weet hoe dat moet, kun je natuurlijk zelf een CD- of DVD-image downloaden en branden.

Let op dat er CD's/DVD's zijn voor 32-bitcomputers en 64-bitcomputers. Zorg dus dat je weet wat voor processor er in je computer zit. (Hoe het werkt voor Windows, vind je hier.)

Eenmaal je een computer en een CD hebt, stop je de CD in je computer, en start je je computer op vanop die CD. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want helaas is er hiervoor geen standaardmanier van werken. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe het zou kunnen verlopen:

Als het je gelukt is om van de CD te booten, probeer dan eens uit of je op internet kan. Als dat lukt, kun je aan de installatie beginnen. Hiervoor is er ook een filmpje: (met excuses voor de slechte geluidskwaliteit. In het filmpje steek ik dat op de headset die ik gebruik, maar vermoedelijk heeft het meer te maken met mijn gebrek aan ervaring met dit soort van dingen.)

Succes ermee!

Comments

Comments powered by Disqus